Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری آریا - اصلاح قانون بیمه شخص ثالث به دلیل تغییر متغیر های پیرامونی آن یک ضرورت است و مجلس شورای اسلامی در این زمینه تمامی تلاش خود را به کار می بندد.
به گزارش خبرگزاری آریا به نقل از اداره کل روابط عمومی و امور بین الملل بیمه مرکزی، دکتر محمدرضا پورابراهیمی که در بیست و هفتمین همایش ملی بیمه و توسعه و از طریق ویدئو کنفرانس سخن می گفت با اعلام این مطلب افزود: ما اعتقاد داریم بین عوارض پرداختی صنعت بیمه و میزان کاهش تلفات جاده‌ای ارتباط منطقی وجود ندارد و دستگاه های دریافت کننده این عوارض باید گزارش شفافی در این خصوص ارائه کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس از نهایی شدن اصلاح قانون تاسیس بیمه همگانی خبر داد و گفت: بی تردید راه‌اندازی این صندوق یکی از مهمترین اتفاقات بیمه‌ای به شمار می رود که اثرات آن در مقوله گسترش فرهنگ بیمه و همچنین افزایش ضریب نفوذ بیمه در کشور غیرقابل انکار است.
وی بر ضرورت افزایش ضریب نفوذ بیمه تا پایان برنامه ششم توسعه تاکید کرد و افزود: حرکت صنعت بیمه در برنامه‌های توسعه اقتصادی باید همگام با شرایط و وضعیت کشور باشد که این امر محتاج اصلاح قوانین و مقررات جاری است.
پور ابراهیمی با اشاره به اثرات منفی تحریم در تمامی بخش های اقتصادی کشور به تجارب درخشان صنعت بیمه در این خصوص اشاره کرد و گفت: صنعت بیمه از نخستین صنایع است که در رهگذر تحریم ها دچار آسیب شده اما توانسته با برنامه‌ریزی و عملکرد مناسب از این تحریم ها سربلند بیرون بیاید.
وی افزود: افزایش ضریب نفوذ و موفقیت صنعت بیمه در انجام ماموریت های متنوع خود به افزایش توانمندی و رشد اقتصادی منتهی خواهد شد.
این نماینده مجلس از آمادگی نظام پارلمانی و کمیسیون اقتصادی مجلس برای همکاری در زمینه تدوین احکام و برنامه‌های هفتم توسعه در صنعت بیمه خبر داد و گفت: سطح همکاری نهاد ناظر صنعت بیمه و کمیسیون اقتصادی بسیار مطلوب است و امیدواریم که این ارتباط از رشد و استحکام بیشتری نیز برخوردار شود.
گفتنی است بیست و هفتمین همایش ملی بیمه و توسعه به صورت برخط و حضوری برگزارو سمینارهای علمی آن از فردا تا چهارشنبه ادامه خواهد داشت.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۰۹۸۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیگیری اجرانشدن طرح آسفالت جاده ارتباطی فاریاب مسجد آرپناه لالی+فیلم

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، طرح بهسازی و آسفالت جاده ارتباطی فاریاب مسجد منطقه آرپناه لالی به طول ۹ کیلومتر قرار بود سال گذشته آسفالت شود، توسط پیمانکار به حال خود رها شده است.


اهالی می‌گویند: کوپال ریزی انجام و جوی و جدول و آب نما زده شد، ولی طرح تکمیل نشد و پیمانکار دست از کار کشید.


این جاده علاوه بر اینکه مسیر ارتباطی ۷ روستا محسوب می‌شود، تعداد زیادی از دانش آموزان و معلمان نیز به صورت روزانه از آن تردد دارند.


تردد عشایر نیز برای جابجایی و حمل آذوقه و نهاده‌های دامی به سختی انجام می‌شود و وضعیت نامناسب جاده به خودروهایشان آسیب می‌زند.


عشایر منطقه می‌گویند: به میزانی که برای خرید آذوقه هزینه می‌کنیم، به همان میزان نیز باید کرایه حمل پرداخت کنیم، ضمن اینکه با آغاز بارش باران و برف، جاده مسدود و راه ارتباطی قطع می‌شود.

دیگر خبرها

  • کاهش ۱۵ درصدی تلفات برق در استان کرمانشاه
  • چرا کسی پاسخگوی عدم پرداخت حقوق کارگران شهرداری نیست
  • کاهش تلفات تصادفات رانندگی نیازمند اقدامات فرهنگی است
  • پیگیری اجرانشدن طرح آسفالت جاده ارتباطی فاریاب مسجد آرپناه لالی+فیلم
  • تفاوت چشمگیر میزان دریافتی بازنشستگان تامین اجتماعی با پرداختی سایر بازنشستگان
  • مسدود شدن راه ارتباطی ۵۰ روستا در بم
  • بیش از ۱۰ برنامه فرهنگی ورزشی در خلیل آباد اجرا می‌شود
  • فیاضی: مجلس آینده باید مشکلات کارگران را تا حد امکان کاهش دهد
  • برنامه های روز ملی ایمنی حمل و نقل در سیستان وبلوچستان تشريح شد
  • فرصت طلایی «مشارکت مردم» در توسعه طلای سیاه